2008. november 18., kedd

Újra itt!


Jézusatyaúristen…..Azt sem tudom már mikor írtam utoljára a blogra, és igen tudom szarjak folyékony nitrogénbe mártogatott sünt, amiért ennyire lusta dög vagyok….Sok a dolog gyerekek és Tunya bácsi sokszor fáradt napi 3 óra nyelvtanulás mellett a meló, na meg a celeb élettel járó nehézségek….Ez van :D:D! Legutóbbi bejegyzésem alkalmával azt hiszem ejtettem már bevezetésképp néhány szót a Kulturnattról és akkor itt folytatnám az élménybeszámolót mert ez volt a soron következő állomás a sorozatos programok folyamában. Nem tudom kinek mennyire világos ez az egész EVS dolog, nem kívánok nagyon mélyen részletekbe bocsátkozni, a lényeg, hogy a svédországi fogadószervezetünk a Kumulus foglakozik önkéntes küldéssel is, és tulajdonképpen mi nagyszerű mintapéldányok vagyunk a svéd fiatalok számára, akik hasonlóan kacérkodnak a külföldön való élet kipróbálásával. Szóval a Kulturnatt, ami azt hiszem egész Svédországban létezik, körülbelül arról szól, hogy az itt élő más nemzetek fiai és lányai megmutassák egy kicsit a saját kultúrájukat valamilyen formában. Ezen az estén az összes önkéntes a megyéből itt vendégeskedett Nálunk és előadott, főzött valamit, ami a saját országára jellemző. Én természetesen mi mást csinálhattam volna, mint gulyást, meleg cipóval, és adaléknak az otthonról hozott DVD segítségével bemutattam egy picit kicsiny kis hazánkat. Egyébként baromira nagy meglepetés ért, mert fulllllll tele volt az Fritidsgård fiatalokkal, idősekkel akik igenis kíváncsiak voltak kifélék, mifélék vagyunk, az már csak külön öröm volt hogy az én gulyásom fogyott el a leggyorsabban és bizony többen viccesen közölték, hogy ők itt Svédországban nem fognak többet „gulyást” enni, mert az ő gulyásuk meg az enyém mintha nem is ugyanaz az étel lenne. (Nah jah, az otthonról hozott pirosarany, gulyáskrém, gulyáskocka, pirospaprika, és a hozzáértő kezek :D). Ez pénteken volt, és meg kell mondjam, hogy tényleg nagyon élveztem az egészet, mint oly sok mindent még itt. Itt aludtak Nálunk a kalmari önkéntesek, szomszéd átjövetel is volt hajnali fél négykor, hogy a 64 W-ból és a mélynyomóból kicsit vegyünk vissza :D:D! Egyébként mákunk van ebből a szempontból, mert mivel (vazz’ keresnem kell a magyar szavakat…….)Mi az Studenthem magyarul???????? Mindegy a lényeg hogy sok diákkal lakunk egy apartmanban elég toleránsak a társak….!
Szombaton felkerekedtünk és hasonló kulturális programon voltunk Högsbyben, aztán irány még aznap este Kalmar kis kalandok közepette, hogy másnap mehessünk ünnepelni Halmstadba ünnepelni a kalmari focicsapat első SM-aranyát! 3 óra buszút 35 buszból álló karavánnal, nem kicsit volt nagy élmény, viszont, azt meg kell hogy mondjam, hogy ilyen lelankadt nyugdíjas társaságot, mint amilyet a svédek nyújtottak a buszon, én még nem láttam! Komolyan mondom, mintha temetésre mentünk volna, mindenki itta a kis teáját, meg ették a gumicukraikat, mi meg a 7 állat külföldi kifestve, próbáltunk életet és meccshangulatot lehelni az emberekbe inkább kevesebb, mint több sikerrel (Facebookon videó)….Asszem ha ezek eljönnének egy Fradi bajnokavatóra megtudnák mi az hogy szurkolni egy csapatnak, és mit jelent a bíztatás :D:D! (Beugrottak az ominózus Fradi-Debrecen képei, meg a vonatút meg úgy az egész nap, és azt kívántam bárcsak egy-két svéd ott lett volna Velünk és látta volna mit jelent szurkolni egy csapatnak és milyen egy szurkolói hangulat). A meccsről meg inkább nem ejtek szót, mert nem hittem volna, hogy a bohócligánál is lehet gyengébben játszani egy bajnokságban, de lehet! Színvonalra körülbelül egy Herend-Öskü…… Se……Amin viszont jót derültem pár napra rá és nem is értettem, hogy egyes magyar sportújságírok hogy lehetnek ennyire nemtörődöm emberek vezető lapoknál (NSO, Pepsifoci, Index) és meglepett, hogy egymást másolják….Történt ugyanis, hogy mindhárom fentebb említett lapnál olvasva a beszámolókat a skandináv bajnokságok végeredményéről, leírják ugyanazt az ótvar nagy baromságot! Hogy értsétek is a dolgot, hogy miről beszélek: az utolsó meccs előtt a Kalmar FF vezetett 3 ponttal, és 8 góllal volt jobb a második helyezettnél, és itt pontegyenlőség esetén a gólarány számít! Magyarul ha a Kalmar az utolsó meccsén kikap 5 góllal, és az ellen nyer 4-el akkor veszíthette volna el a bajnokságot. Az ellen kettő nullra nyert egyébként, míg a Kalmar FF a 88. percig 2-1-es vesztésre állt és ekkor jött az egyenlítő találat……Erre a magyar lapok egytől-egyig mit hoznak le: a Kalmar FF mesébe illő fordulattal nyerte meg a bajnokságot, és 88. percben a sírból hozta vissza a bajnoki trófeát….Mondom nem egy lap hibázott otthon, hanem az összes általam olvasott sportoldal lehozta majdnem egy az egyben ugyanazt a baromságot….Tudom én, hogy jobban mutat így egy cikk, meg többen is kattintanak, de könyörgöm azért ezek az emberek mégsem a Velvetnek írnak, ahol csak a fantáziád szab határt annak amit leírsz, hanem sportújságírók….Azt is tudom, hogy ez nem a Premier League, de azért maradjunk már a tényeknél emberek! (Kedves újságírók és leendő médiazsiványok kíváncsi vagyok a véleményetekre)!
Szóval ez volt a meccs, de ami hétfőn várt Rám az maga volt a csoda………VIP jegyünk volt ugyanis az Oskarshamn-Malmö hokimeccsre!!! Gyerekek, ha még nem voltatok élőben jégkorongmeccsen, azonnal irány az első IBUSZ iroda, és azonnal vegyetek jegyet a magyar válogatott egy meccsére mert ez szavakban leírhatatlan mennyire übergyémántkirály játék élőben nézve! Én nekem ez volt az első ilyen élményem, mert bár imádom a jégkorongot, eddig csak TV-ben volt alkalmam nézni a srácokat, ahogy üldözik a fekete szörnyeteget…..Összehasonlíthatalan…..Ég és föld…Észak és dél…. Tom&Jerry………..Hadd ne soroljam tovább….A legkeményebb pedig az, hogy ez csak a második liga(Allsvenskan), és valószínű lesz alkalmam februárban vagy március elején megtekinteni élőben egy első osztályos (Elitserien) meccset Linköppingben :D:D:D! Asszem ott lehet vizelettartási gondok lesznek a 8000-es csarnokban :D:D! Ki kellene derítenem mikor játszik a Brynäs (Vas János csapata), Linköppingben és arra kellene elmennem egy bazi nagy magyar zászlóval….Egyébként a hetek csordogálnak a maguk medrében minden napot élvezek nem kicsit, csak azok a reggel 7-órás kelések ne lennének minden másnap, mert ezeken a napokon azért hazaesni este fél 10-kor az nem a legjobb….
Amúgy most enyém a lakás egy teljes hétig, mert a francia srác hazament Strasbourgba, és megmondom őszintén megesz az unalom már itt a második nap….Eszembe jutott a Sámpi, hogy ő így nyomott le majdnem egy évet….Pfff öreg, hát nem irigyellek…
Ennyit azt hiszem dióhéjban Rólam és megpróbálok azért ennél gyakrabban tudósítani a történésekről!

András Turányik
Kurucinfó :D:D
Oskarshamn :D:D:D

Egy kis update! Olvassátok: WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOWWWWW??????

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szóval svédországban vagy önkéntes? Király! Na meg az is, hogy nem unatkozol! Király dolgokat van lehetőséged csinálni :)
Ja, és a Studenthem magyarul egyszerűen: diákszálló...
Har det jattebra!

Unknown írta...

Jaja, közben már rájöttem, csak az a baj, hogy a diákszálló nem fedi a valóságot, mert ez nem koli, hanem apartman....Hát nem kicsit nyúltam bele a levesbe az tény :D:D!
Tack själv!
Bor du ochså i Sverige kanske?