2009. március 4., szerda

Svéd életképek IV



A hétvégén azaz vasárnap nagy esemény volt itt Svédországban. Nem tudom, ki mennyire hallott már a híres nevezetes Vasa-futásról. Bevallom őszintén, hogy én mielőtt kijöttem fingom nem volt arról, hogy mi ez, ami nem csoda hiszen mi magyarok nem vagyunk egy sejjdenagy sínemzet. Hogy miről is van szó? A Vasa-futás (Vasaloppet, a világ leghosszabb sífutó versenye. A táv 90 kilométer, (ami azért valljuk be nem kutya) amit a lelkes delikvensek Sälen városától Mora városáig gyűrnek le. A versenyt 1922 óta rendezik meg minden március lső vasárnapján. Hogy miért is Vasa-futás? Gustav Vasa a svédek Mátyás-királya tulajdonképpen a legnagyobb, a leghíresebb és legtiszteltebb. Ő 1521-ben Norvégiába kényszerült menekülni kivégzése elől, és állítólag futva/sítalpon tette meg a 90 kilométeres távot.
Egy két érdekesség a verseny eddigi történelméből:
-Az első 1922-es versenyen 119 induló volt.
-Az első győztes 22 éves volt, és a távot 7:32:49 másodperc alatt tette meg, és ezzel 2002-ig ő volt a Vasa-futások legfiatalabb nyertese.
-Az ötlet, hogy rendezzenek Gustav Vasa tiszteletére egy versenyt egy újságírótól jött, aki egy cikkben fejtette ki ezen ötletét.
- 1966-ban közvetítette először a TV.
- XVI. Károly Gusztáv (a svédek mostani királya), volt az első király aki részt vett a versenyen 1977-ben Carl Bernadotte néven nevezve. 5708. helyen ért célba.
-Nőket nem engedtek indulni, merthogy az túl nehéz Nekik, csak 1978-tól nevezhettek a versenyre amikor is egy nő férfi álruhában, elmaszkírozva teljesítette a távot, de lebukott, mert a TV véletlenszerűen a sok induló közül őt interjúvolta meg.
-Ma már a gyerekek is nevezhetnek és életkortól függően ők is teljesíthetik egy részét a távnak.
-1958-tól a hagyományosan fekete áfonya levessel kínálják a szurkolókat és a résztvevőket és átlagosan 55000 liter fogy el a verseny hete alatt.
-Idén 13257 ember teljesítette a távot.

Egyébként tényleg baromi nagy program itt ez Svédországban, az SVT1 és az SVT2 (své m1 m2), élő egyenes adásban közvetíti a verseny teljes távját, és bizony sokaknak ez a vasárnapi programjuk ilyenkor: be a TV elé, azt hadd szóljon az 5 órás sífutás maraton . Ezen kívül rengetegen megcsinálják a saját Vasalopp-jukat, mint pélául egy edztőteremben szobabiciklivel letekerik a távot, vagy hasonló egyéb módon.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jövőre megpróbálhatnád Te is.:)))))))))))

Unknown írta...

Aha, egesz biztos vagyok benne! Tutttttii lezuznek 90 km-t sitalpon! Bär esetleg az ungodomsvasa szoba johetne, az 5 evesek kategoriäban, csak azzal meg az a gond hogy lehet a 188 cm-mel kicsit kilognek a sorbol! Meg sajnos jövöre ilyenkor bärmennyire is szeretnek elöre läthatolag nem leszek mär Svedorszägban :-(:-(:-(:-(:-(

Névtelen írta...

off:
Tunya van valami e-mail elérhetősséged? Lenne pár kérdésem, ami nem biztos, hogy mindenkit érdekel.
Dobj egy mailt a
seszil08@gmail.com -ra!
Kössz. Ildi